top of page

Insights Discovery voor betere teamdynamiek

Het toepassen van Insights Discovery-kleuren in een teamomgeving kan helpen bij het verbeteren van communicatie, samenwerking en begrip tussen teamleden.

Wat is Insights®Discovery? Het kernidee achter Insights® Discovery is dat mensen bepaalde voorkeuren hebben als het gaat om communicatiestijlen, besluitvorming, probleemoplossing en nog veel meer. Deze voorkeuren worden gepresenteerd als vier hoofdkleuren: Blauw, Groen, Geel en Rood. Elk van deze kleuren vertegenwoordigt bepaalde eigenschappen en kenmerken van persoonlijkheden.

 • Blauw: Analytisch, nauwkeurig, kritisch denken.

 • Groen: Empathisch, ondersteunend, teamgericht.

 • Geel: Creatief, enthousiast, visionair.

 • Rood: Doelgericht, assertief, actiegericht.


Hier zijn enkele praktische stappen om de kleuren van Insights Discovery in de praktijk toe te passen:

 1. Zelfbewustzijn: Laat elk teamlid zijn of haar eigen Insights® Discovery-profiel invullen en delen. Bespreek de resultaten in een teamvergadering om het bewustzijn van ieders voorkeursstijlen te vergroten en geef aan elkaar aan waar je meer rekening mee kan houden.

 2. Teamprofiel: Creëer een teamprofiel door de verschillende kleuren van teamleden samen te voegen. Bespreek welke kleuren het meest voorkomen in het team en welke sterke punten en uitdagingen deze combinatie met zich meebrengt.

 3. Communicatie – stretch soms een bepaalde kleur meer zodat de andere zich comfortabeler voelt: Begrijp dat verschillende kleuren verschillende communicatiestijlen hebben. Pas je communicatie aan op basis van de voorkeuren van je teamleden. Bijvoorbeeld, als je met een "Rode" collega praat, wees dan direct en beknopt.

 4. Waardering van verschillen: Moedig teamleden aan om waardering te tonen voor de diversiteit van kleuren in het team. Bespreek hoe de verschillende voorkeursstijlen kunnen bijdragen aan het bereiken van gemeenschappelijke doelen.

 5. Samenwerking: Erken de bijdragen van elk kleurtype aan het team. Groene teamleden kunnen bijvoorbeeld empathie en ondersteuning bieden, terwijl gele teamleden creatieve ideeën kunnen genereren.

 6. Vergaderingen: Maak gebruik van de Insights-kleuren om vergaderingen effectiever te maken. Begin met het identificeren van de doelen van de vergadering (rood), bespreek feiten en cijfers (blauw), luister naar input en ideeën (geel) en overweeg de impact op teamrelaties (groen).

 7. Feedback: Geef feedback aan teamleden op een manier die past bij hun kleurvoorkeur. Wees direct en beknopt bij "Rode" teamleden, ondersteunend en empathisch bij "Groene" teamleden, creatief en enthousiast bij "Gele" teamleden, en onderbouwend en analytisch bij "Blauwe" teamleden.

 8. Conflictbeheersing: Begrijp dat conflicten vaak ontstaan door verschillen in voorkeursstijlen. Gebruik inzichten van Insights Discovery® om conflicten beter te begrijpen en op te lossen door de communicatie aan te passen aan de kleurvoorkeur van de betrokkenen.

 9. Leiderschap: Leiders kunnen Insights Discovery® gebruiken om hun leiderschapsstijl aan te passen aan de behoeften van hun teamleden. Dit kan leiden tot effectiever leiderschap en betere resultaten.

 10. Oefeningen en workshops: Organiseer oefeningen en workshops voor het team om de kleuren van Insights Discovery actief te verkennen en toe te passen. Hierdoor kunnen teamleden de concepten beter begrijpen en integreren.

Het uiteindelijke doel van het toepassen van de kleuren van Insights® Discovery in een team is om de onderlinge relaties te versterken, de communicatie te verbeteren en een positieve werkomgeving te bevorderen waarin elk teamlid zijn of haar sterke punten kan benutten.


3 views

Commenti


bottom of page